Alternativ til anbringelse af børn, f.eks. sikringsindsatser: § 32.1.5 Barnets Lov

Alternativ til anbringelse, f.eks. sikringsindsatser: § 32.1.5 Barnets Lov

Som alternativ til anbringelse af børn uden for hjemmet tilbyder SOLVITA massiv familiebehandling efter Barnets Lov. Her får familien omfattende støtte, mens barnet bliver i hjemlige rammer. Vi har gode erfaringer med at arbejde i de rammer, hvor familien efterfølgende skal leve deres liv og bruge deres erfaringer og læring. 

Et forløb i hjemmet giver en detaljeret indsigt i barnets relationer til forældre, søskende og andre i hjemmet. Desuden vil det kunne beskrives, om der er kompetencer til at tilvejebringe en grundlæggende og tryg omsorg for barnet.

Matrikelløs indsats

Hvis døgnindsatsen ikke kan iværksættes i eget hjem, kan den etableres som en matrikelløs indsats. Det kan eksempelvis være i et sommerhus eller anden bolig, som kommunen har lejet til formålet.

Indsatsen tilbydes også til børn, unge og familier der:

  • Opholder sig på asylcentre
  • Er indskrevet på et krisecenter
  • Indsat til afsoning
  • Børn og unge, der opholder sig på opholdssteder eller i plejefamilier.

Pædagogisk tilgang

SOLVITA arbejder ud fra en narrativ praksis altid med barnets behov og sikkerhed i fokus. Ved mistanke om vold i hjemmet anvender vi en responsbaseret tilgang, hvor vi arbejder med familien om at beskrive, hvordan “volden” flyttede ind i familien, og hvordan den kan “flytte ud igen”. Det kan danne grundlag for udarbejdelse af en holdbar sikkerhedsplan.

Vores pædagogiske indsatser dannes på et traumebevidst grundlag, hvor der er fokus på, at udfoldelse familiens oplevelser og livssituation ikke giver ophav til re-traumatisering. Vores familiekonsulenter arbejder ud fra en traumepædagogik, hvor de sammen med familien identificerer eventuelle traumatiske oplevelser. Ud fra dette arbejdes der med en opbyggelse af resiliensen i forhold til eventuelle nutidige traumereaktioner.

Barnets/den unges behov i fokus

Vi støtter familien med henblik på at øge muligheden for, at en tryg tilknytning kan udvikles. I situationer, hvor en tryg tilknytning finder sted, skabes der muligheder for, at mennesket kan undersøge egne og andres handlinger. Når mennesket får den ro og forsikring om omsorg, som findes i den trygge tilknytning, åbner der sig ikke blot mulighed for nysgerrighedens dannelse, men også muligheder for udvikling af et forhold til menneskets eget selv.

Selvforholdet har en central betydning for selvreguleringen (hvilket inkluderer affektregulering), som ofte er udfordret i sager, hvor en placering uden for hjemmet kommer på tale. Med fokus på at skabe et trygt miljø omkring barnet og familien vil den pædagogiske indsats give barnet og forældre mulighed for at udvikle en øget selvregulering, herunder affektregulering. 

I indsatsen alternativ til anbringelse arbejder vi med både børn og forældre, da det er vores erfaring, at det ofte netop er samspillet i familien, som er afgørende for om børnene kommer i trivsel.

Målgruppe for alternativ til anbringelse

Familierne kan være ramt af forskellige udfordringer for eksempel:

  • Opmærksomhedsforstyrrelser
  • Udfordret affektregulering
  • Spiseforstyrrelser
  • Diagnoser f.eks. inden for autismespektrum
  • Vold i familien.

Disse udfordringer kan medføre skam, isolation og ensomhed. Dette kan komme til udtryk igennem skolevægring, selvskade, social angst, aggression, tristhed, vold eller anden mistrivsel. Det kan medføre, at familierne har behov for støtte til at finde deres vej til at opleve sig kompetente til at leve et liv i trivsel og have samme handlemuligheder som andre, herunder at forældrene kan lytte til barnets perspektiv, tilpasse sig barnets behov og praktisere selvregulering.  

Alternativ til anbringelse: Vores erfaringer

Vi har erfaring med omfattende indsatser i familiernes eget hjem, hvor der for eksempel kan være behov for sikrings- eller forældrekompenserende indsatser. Det kan for eksempel være ved:

  • Familier, hvor en eller flere har været udsat for traumatiske oplevelser og vold
  • Familie- og traumebehandling på asylcentre
  • Æresrelaterede konflikter og social kontrol.

2-sprogede konsulenter  

SOLVITA har tosprogede konsulenter, hvilket betyder, at vi kan møde familierne på deres modersmål. At kunne udtrykke sig på sit primære følelsessprog skaber øget tryghed og øger familiens muligheder for at indgå i et samarbejde om at skabe forandringer i familiens samspil, hvorved barnets trivsel og udvikling øges. Du kan læse mere om vores arbejde med sprogfællesskaber her.

Samarbejde

Vi bestræber os på en helhedsorienteret indsats og samarbejder tæt med:

  • Sagsbehandlere
  • Professionelt netværk som dagtilbud og skoler
  • Familiens netværk.

Kvalitetssikring

Vi har stort fokus på vores familiekonsulenters faglige efteruddannelse samt deres mentale og emotionelle ståsted. Det ligger os på sinde at alle familier mødes med høj faglighed, ligeværdighed og venlighed.

Indsatserne kvalitetssikres gennem:

Skulle barnet, trods indsats, alligevel blive anbragt uden for hjemmet, vil SOLIVTA kunne støtte overgangen til det gode samvær og den stabile kontakt.

Pris og opsigelsesvarsel

Prisgruppe: 2.

Læs mere om vores priser her.

Opsigelsesvarsel:

  • Ved døgnindsatser tilbydes der forkortet opsigelsesvarsel efter aftale mellem kommunen og SOLVITA.
  • Opsigelsesvarsel er normalt løbende måned + 1 måned. Såfremt barnet anbringes eller familien pludselig fraflytter kommunen, kan der aftales forkortet opsigelsesvarsel på 7 dage.